Glaspoort start met de aanleg van glasvezel in de gemeente Opmeer

Wij hebben akkoord gegeven voor de werkzaamheden en verwachten medewerking van onze huurders en de andere bewoners. Glaspoort wil iedere woning voorzien van een aansluiting. U bent niet verplicht om gebruik te maken van het glasvezelnetwerk nadat dit netwerk is aangelegd.

Brief

U ontvangt in de week van 5 mei 2025 een brief van Glaspoort en het Gemeentelijk Woningbedrijf Opmeer over de glasvezelaansluiting. De inhoud van de brief kunt u hier ook lezen.

Vraag om uw hulp

Ook in uw woning maakt Glaspoort kosteloos een glasvezelaansluiting. Voordat ze beginnen met de werkzaamheden, komt er een werkvoorbereider langs om samen met u de plek van de glasvezelaansluiting te bepalen. Het is belangrijk dat u uw contactgegevens achterlaat zodat ze na de graafwerkzaamheden een afspraak kunnen maken voor het aansluiten van het glasvezelaansluitpunt in de woning.

Wat kunt u doen?

Als u ja zegt tegen een gratis glasvezelaansluiting:

Goed om te weten

Glaspoort sluit u kosteloos aan op glasvezel.

  • U beslist zelf of u een abonnement op glasvezel afsluit en bij welke aanbieder.
  • Een overzicht van alle aanbieders op het netwerk vindt u op glaspoort.nl/providers

Veelgestelde vragen - Algemeen 

Waarom werkt Gemeentelijk Woningbedrijf Opmeer mee aan de aanleg van glasvezel?
We vragen in Nederland steeds meer van het netwerk. We gamen, streamen en gebruiken slimme apparaten. En toch staan we pas aan het begin van wat er thuis allemaal mogelijk is. Met glasvezel kunnen we in Nederland nog jaren vooruit. Het biedt kwaliteit waar we op kunnen vertrouwen. We vinden het dus belangrijk dat ook uw woning wordt aangesloten.

Moet ik als huurder meewerken aan de aanleg van glasvezel?
Meewerken is niet verplicht. Maar we raden het wel aan. Ook als u nu niet van plan bent om de glasvezelaansluiting te gebruiken. Voor volgende huurders is het handig als er alvast een glasvezelkabel aanwezig is.  

Is een glasvezelaansluiting gratis?
Ja, de aanleg van het glasvezelnetwerk kost u en Gemeentelijk Woningbedrijf Opmeer niets. Wij raden u daarom aan om nú mee te werken. Als de glasvezelaansluiting later alsnog moet worden geïnstalleerd, is het waarschijnlijk niet meer gratis.   

Legt Glaspoort de glasvezelkabel zelf?
De aannemer van Glaspoort legt het glasvezelnetwerk aan. U krijgt als huurder van hen bericht over de werkzaamheden. Na het werk komt Glaspoort de glasvezelaansluiting doormeten.

Maakt Gemeentelijk Woningbedrijf Opmeer nu eigenlijk een commerciële keuze?
Dat doen we niet. We werken alleen mee aan de aanleg van het glasvezelnetwerk. Als huurder beslist u zelf of u wilt overstappen op glasvezel. U kunt ook gewoon gebruik blijven maken van het netwerk dat er nu ligt. 

Als ik meewerk aan de aanleg, moet ik dan ook een glasvezelabonnement afsluiten?
Dat hoeft niet. U kiest zelf van welk netwerk u straks gebruik wilt maken; het netwerk dat u nu gebruikt of het nieuwe. Als u van het nieuwe netwerk gebruik wilt maken, dan kunt u een abonnement afsluiten bij een van de providers. Een overzicht van alle providers op het netwerk van Glaspoort vindt u op glaspoort.nl/providers

Heeft Gemeentelijk Woningbedrijf Opmeer mijn privégegevens aan Glaspoort doorgegeven?
Nee, we werken volgens de regels van de algemene verordening gegevensverstrekking (AVG). Wat we hebben doorgegeven zijn de gegevens van de huurwoningen. Dus het adres, de postcode, de plaatsnaam en of het om een laagbouw- of hoogbouwwoning gaat. 

Veelgestelde vragen - Uitvoering

Wat wordt er van mij verwacht als Glaspoort mij vraagt mee te werken?
We vragen u om de monteur binnen te laten als hij in de meterkast wil kijken of het aansluitpunt komt installeren. De monteur spreekt met u af wanneer hij langskomt om het glasvezelaansluitpunt te installeren. Bent u er dan zelf niet? Vraagt u dan of de buren – of iemand anders die ouder is dan 18 jaar – voor u de monteur binnenlaat.

Blijven mijn tuin en bestrating netjes?
Ja. Glaspoort boort de kabel onder de grond door tot vlakbij uw woning. De straat moet even open en er komt een gat in de straat of stoep vlak bij uw tuin. De bestrating wordt vaak dezelfde dag weer netjes teruggelegd. Ook bij de gevel komt een klein gat. U ziet daar straks een oranje sprietje uitsteken. Dat is tijdelijk. De monteur kan de glasvezelkabel dan later makkelijk terugvinden.

Wat als ik een klacht heb over de uitvoering?
Heeft u een klacht over het werk van Glaspoort? Meld deze dan via glaspoort.nl of spreek de voorman aan. U herkent de voorman aan het gele hesje. 

Waarom ben ik afhankelijk van de medewerking van bewoners onder mij?
De glasvezelkabel wordt van beneden naar boven getrokken. Meestal gebeurt dit via de meterkasten van de ene woning naar de andere woning. Als uw benedenburen er niet zijn, kan Glaspoort uw woning niet aansluiten. En als u er niet bent, wordt de woning van uw bovenburen niet aangesloten. Daarom rekenen we erop dat zoveel mogelijk bewoners meewerken.  

Heeft u andere vragen?

Of wilt u meer weten over glasvezel? Kijk dan op glaspoort.nl/vragen.